Dyr eller billig varmepumpe

Et af de helt store spørgsmål, når man står overfor at skulle investere i en varmepumpe er, om man skal købe en billig model, eller om det kan svare sig at ofre lidt mere på den. Det er heller ikke nogen nem beslutning, for kan man regne med de tal som producenterne opgiver?

Et af de tal, som man angiver ydelsen på en varmepumpe med, er COP – eller cost of performance. Det er et tal for, hvor meget varme der kommer ud af varmepumpen, for hver kwh el du putter ind. Hvis varmepumpen har en COP på 4, får du 4 kWh varme, for hver kWh el, som varmepumpen bruger. Med andre ord: Din varmepris bliver 1/4 af elprisen. Så hvis du giver 2 kr for en kwh, koster varmen så 50 øre pr. kWh.

Hele kunsten er så, at finde en varmepumpe, som giver så højt et varmeudbytte som muligt, altså så høj en COP som det kan lade sig gøre. Tallet for COP skal imidlertid tages med et gran salt, for hvis ikke varmepumpen testes, har du kun producentens ord for, at COP-værdien holder – og en test af COP koster mange penge, som lavprisproducenterne ikke vil bruge på en test.

Når du så står overfor at skulle vælge, kan du altså satse på at producentens ord holder, eller du kan vælge en varmepumpe der står på Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepumper. Står varmepumpen på den liste, kan du være sikker på, at den også yder det der er lovet.

Alternativet er selvfølgelig, at du køber en væsentlig billigere varmepumpe, og så får et mindre varmeudbytte – og dermed en højere varmepris. Udover at betale for varmeydelsen er der selvfølgelig også en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og de helt billige varmepumper fra eksempelvis Bilka har nok en kortere levetid end en dyrere varmepumpe af anerkendt mærke – Det er altsammen overvejelser man må gøre sig inden man vælger varmepumpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *